четвер, 9 травня 2024 р.

Практикум для вчителів інформатики на тему «Застосування інструментів штучного інтелекту під час вивчення інформатики у Новій українській школі»

    

Відповідно до плану роботи Тернопільського ОКІППО 9 травня 2024 р. в режимі онлайн проведено практикум для вчителів інформатики на тему «Застосування інструментів штучного інтелекту під час вивчення інформатики у Новій українській школі».

  Метою заходу було розглянути особливості використання інструментів на базі штучного інтелекту та навчитися ефективно працювати з ними під час підготовки та проведення уроків інформатики, розвивати навички використання штучного інтелекту для освітніх цілей, обговорити ідеї використання штучного інтелекту на уроках інформатики.

 
Розвиток штучного інтелекту (ШІ) є цілком логічним кроком розвитку постіндустріального техногенного суспільства, що характеризується інтенсифікацією процесу інформатизації всіх сфер діяльності людини та суспільства в цілому. На сучасному етапі розвитку штучного інтелекту спостерігається його впровадження у різні сфери діяльності людини. Інтелектуальні системи та технології ШІ ефективно використовуються в освіті, науці, медицині, банківській та страховій справі, для забезпечення безпеки програмних засобів, кібербезпеки. Є окремі випадки застосування ШІ в судовій системі.

 

Штучний інтелект знайшов своє використання в освіті.
У першу чергу це стосується забезпечення декількох педагогічних технологій, зокрема адаптивного навчання, персоналізованого навчання, інтервального навчання, автоматичного оцінювання навчальних досягнень з можливістю аналізу відповідей та надання персоналізованої допомоги, оцінювання здобувачами освіти вчителів та ін. Доволі перспективною та ефективною технологією в умовах онлайн освіти є адаптивне навчання, що передбачає корегування змісту освіти у межах окремих освітніх компонентів на основі аналізу навчальних досягнень здобувачів освіти.

В роботі семінару взяли участь Наталя Морзе, професор Київського університету ім. Б. Грінченка. доктор педагогічних наук, член-кореспондент НАПН, експертка ЮНЕСКО з питань цифровізації освіти та Ольга Барна, кандидат педагогічних наук, доцент ТНПУ ім.В.Гнатюка , які виступили з темою «Використання штучного інтелекту в практичній діяльності вчителя інформатики Нової української школи». Вони провели цікаву дискусію з питання «Штучний інтелект у НУШ. Заборонити НЕ використовувати. Де тут має бути кома?».

 

Емоційним був виступ Мар’яни Лагудзи, вчителя інформатики Мишковицького ліцею («Ефективність та перспективи впровадження чат ботів у навчанні інформатики: досвід використання  GPT на уроках»), яка поділилась досвідом використання ШІ на уроках інформатики в різних класах.

  Любомир Кривокульський, в.о. завідувача центру інформатики, ІКТ і дистанційної освіти ТОКІППО та Наталія Німко, методист центру інформатики, ІКТ і дистанційної освіти ТОКІППО продемонстрували роботу з інструментами ШІ.

  Закінчився захід обговоренням та виробленням іде використання ШІ на уроках інформатики.

  Щиро дякуємо спікерам за цікаві виступи та усім учасникам за активну роботу.

  Дякуємо ЗСУ, що маємо можливість працювати та удосконалюватися.

Немає коментарів:

Дописати коментар